Litigare împotriva Direcţiei Şcoli din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș

Tg. Mureș, 2010- octombrie 2017℘
În cadrul programului nostru „Bilingvism în educație” am inițiat litigii împotriva Direcţiei Şcoli, cu scopul de a aplica dreptul comunității maghiare de a-și folosi limba maternă în spațiile interioare ale școlilor mixte.

În Tîrgu Mureș există mai mult de 50 de instituții de învățământ, grădinițe, școli primare și școli secundare. Peisajul lingvistic interior ale acestor instituții de învățământ este monolingv. Există puține excepții unde bilingvismul a fost rezolvat, dar în majoritatea școllor și grădinițelor nu există inscripție maghiară, pe aviziere sunt expuse doar informații publice scrise în limba română.
În data de 1 noiembrie 2016, CEMO a depus o plângere la primăria din Tîrgu-Mureș, unde am solicitat Direcției Școli să aplice articolele din Legea administrației publice locale 215/2001 care se referă la folosirea limbii materne. Am cerut ca peisajul lingvistic actual (monoligv), inscripțiile de pe clasele, birourile să fie făcut bilingv, informațiile de interes public să fie afișat și în limba maghiară.
În vara anului 2015, organizația noastră a donat inscripții bilingve la o școală din Tîrgu Mureș. Mai târziu însă aceste inscripții au fost înlăturate din cauza că directorul Direcției Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș- actualmente director adjunct- printr-o circulară trimisă școlilor din Tîrgu Mureș a interzis acceptarea donațiilor de inscripții bilingve și chiar a prevăzut pedepse în cazul în care școlile acceptă aceste donații.

Peisajul lingvistic din școli continuă să fie monolingv, iar Direcția Școli, „proprietarul spațiilor interioare ale școlilor”, nu a făcut nimic pentru a elimina ilegalitatea, în schimb a înlăturat donațiile cu inscripțiile bilingve.

Leave a Comment: