Peres eljárás a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Iskolaigazgatósága ellen

Marosvásárhely, 2016- 2017. december 31.

A „Kétnyelvűség az Oktatásban” programunk keretén belül peres eljárást kezdeményeztünk a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Iskolaigazgatósága ellen. A per célja a magyar közösség anyanyelvhasználati jogainak alkalmazása a vegyes iskolák belső tereiben.

Marosvásárhelyen több mint 35 oktatási intézmény, óvoda, általános iskola és középiskola működik. Az iskolák belső tereit az egynyelvűség jellemzi, vannak intézmények, ahol megoldódott az iskolák belső tereinek kétnyelvűsítése, azonban az iskolaépületek nagy részében nincs magyar felirat, a hirdetőtáblákon kizárólag román nyelven megfogalmazott közérdekű tájékoztatás olvasható.

A CEMO 2016. november 1-én egy panaszlevelet iktatott a marosvásárhelyi Polgármesteri hivatalban, amelyben felszólítottuk az Iskolaigazgatóságot, hogy az oktatási intézmények fenntartójaként alkalmazza a 215/2001-es számú Helyi Közigazgatási Törvény, kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozó cikkelyeit és a jelenlegi egynyelvű nyelvi tájkép helyett, kerüljenek kifüggesztésre a kétnyelvű, tanterem- és iroda feliratok, továbbá a közérdekű tájékoztatás legyen kétnyelvű.

Tavaly nyáron szervezetünk kétnyelvű feliratokat adományozott egy marosvásárhelyi iskolának, ezeket a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal Iskolaigazgatóság akkor megbízott igazgatója – jelenleg aligazgatója – egy körlevélben betiltotta és büntetéseket helyezett kilátásba amennyiben a kétnyelvű feliratokat tartalmazó adományainkat elfogadják iskolák.

Az iskolák belső terei továbbra is egynyelvűek, az Iskolaigazgatóság, „az iskolák belső tereinek tulajdonosaként”, a kétnyelvű adományok eltávolíttatása mellett nem tett semmit a törvénytelenség megszüntetéséért.

Leave a Comment: