Târgu Mureș, ianuarie 2009.℘
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romănia împreună cu alte organizaţii neguvernamentale au constatat o gravă discriminare în planul de şcolarizare 2009/2010 şi prin urmare au iniţiat o petiţie împotriva proiectului privind acest plan şcolar.
Proiectul planului şcolar 2009-2010 prevede 1400 de locuri cu predare în limba maghiară pentru absolvenţii claselor a VIII-a, în total 1862 de elevi naţionalitate maghiară, iar 4200 de locuri pentru clasele cu predare în limba română pentru 3700 de absolvenţi ai claselor a VIII-a cu predare în limba română.
Elevilor de naţionalitate maghiară din judeţul Mureş, care vor termina clasa a VIII-a şi vor intra în ciclul liceal, le este refuzat accesul la educaţie în limba maghiară, în mai multe şcoli ale judeţului. Din proiectul planului de şcolarizare pe anul 2009-2010 reiese că 462 elevi de naţionalitate maghiară, care au terminat clasa a VIII.-a la secţia maghiară în judeţ nu au posibilitatea de a-şi continua studiile obligatorii în limba maternă. Sistemul de învăţământ public este obligat să asigure posibilitatea de a studia în limba maternă tuturor cetăţenilor, respectiv şi minorităţilor, în caz contrar fiind afectat accesul lor la învăţământ în limba maternă prevăzut în Legea Învăţământului în vigoare (Nr.84 din 24 iulie 1995), articolul 118: „Persoanele aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să studieze şi să se instruiască în limba maternă la toate nivelurile şi formele de învăţământ, în condiţiile prezentei legi.”
Constituţia României: Art. 32/3 „Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.”
Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romănia împreună cu organizaţii neguvernamentale s-au adresat Consiliul National pentru Combaterea Discriminării care prin Hotărîrea 47. adusă în 27 Ianuarie 2009 a constatat că acest plan de şcolarizare este discriminativ. Inspectoratul Judeţean Şcolar Mureş a rescris acest plan de şcolarizare dar nici noul plan de şcolarizare nu a asigurat elevilor de naţionalitate maghiare cele 67 de clase necesare, Inspectoratul Judeţean Şcolar Mureş fiind amendat cu această ocazie de către Consiliul National pentru Combaterea Discriminării cu 650 RON. Inspectoratul Judeţean Şcolar Mureş nu a acceptat să plătească această amendă şi a chemat în judecată Consiliul National pentru Combaterea Discriminării şi cum s-a aflat cu ocazia primului proces a chemat în judecată şi Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din Romănia când acesta a vrut să anunţe intenţia sa de a lua parte în proces ca şi intervenient.
Prima scisoare adresată către Consiliul National pentru Combaterea Discriminării
A doua scisoare adresată către Consiliul National pentru Combaterea Discriminării
Decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării