Magyar és német nyelvű feliratokért Kolozsváron

Kolozsvár, 2009. május 21.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) valamint a Transindex internetes portál aláírásgyűjtést kezdeményezett Sorin Apostu, kolozsvári polgármester kijelentésével való egyet nem értése kapcsán. A kolozsvári városvezető 2009. május 7-én azt nyilatkozta ugyanis, hogy többnyelvű ismertető táblákat helyeznek el minden kolozsvári műemléken. A feliratok három nyelven – románul, angolul és franciául lesznek olvashatóak. Arra a kérdésre, hogy miért nem szerepel majd ezeken a műemlékeken magyar nyelvű leírás is, a polgármester úr válasza az volt, hogy „azért nem, mert a magyar nem egy nemzetközi nyelv”.

Az aláírásgyűjtési akció csütörtökön, május 14-én, 14.00 órakor kezdődött és szerdán, május 20-án éjfélkor lezárult. Az egy hét alatt összegyűlt több mint 22.500 aláírást május 21-én adtuk át Sorin Apostu polgármester úrnak. A polgármester azt nyilatkozta, hogy felülvizsgálja majd a táblákkal kapcsolatos döntését és értesíti az összegyűlt aláírásokról illetve petícióról a Kulturális és Kultuszminisztériumot.

A Kulturális és Kultuszminisztérium írásban küldött nyilatkozatában az olvasható, hogy a törvény nem érinti konkrétan, azonban semmiképpen sem tiltja a többnyelvű táblák elhelyezését.

Sajtóközlemény
Petició
Médiamegjelenés: 1, 2
Így adtuk át az aláírásokat: videó

Kep 2Kep 3Kep 4 Kép 4