Hallasd a hangod!

Mindennapi hallgatásaink.

Számtalanszor vagyunk abban a helyzetben, hogy érezzük: ezt nem kellene szó nélkül hagynunk. De hogyan reagáljunk és van-e értelme? Értelme általában van.

Helyzetek, ugyanis, amikor valaki igazságtalanul bánik pozíciójából vagy attitűdjéből adódóan, a másik neme, kora, öltözködése, nyelve miatt, nem tartoznak ugyan a háborús bűnök kategóriájába, azonban emberi jogokat eltipró és embereket megalázó attitűdök.

Ezekben a szituációkban nem szabad továbbmenni, és tépelődni „mondanom kellett volna valamit”, hiszen ezek a helyzetek határozzák meg mindennapjainkat, illetve színezik őket feketére. Fel kell készülni rájuk és tudnunk, hogy a hallgatásnak ára van.

The price of silence: http://www.youtube.com/watch?v=zmkc7JxCc5w&feature=channel

Hat lépés, hogy hallasd a hangod:

1. Légy résen/készen! Úgy gondolj magadra, mint olyasvalakire, aki nem hagyja szó nélkül. Ígérd meg magadnak, hogy nem maradsz csendben. Hogy erőt gyűjts, indíthatod mondanivalód visszakérdezéssel, nyílt kérdéssel pl. „Ezt hogy gondolod?” vagy „Hogyan jutottál erre a következtetésre?”

2. Azonosítsd be a viselkedést! Légy figyelmes, ne a személyt címkézd, hanem a viselkedését illetve az általa mondottakat azonosítsd be. Pl. „Te most azt mondod, hogy az összes roma lop.” vagy „Ha jól értelmezem, te egy egész etnicitást negatívan kategorizálsz. Tényleg ezt gondolod?”. Azonban ha valakit rasszistának bélyegzel (még ha valóban az is), falat emel, és a további kommunikáció vele esélytelen (Dr. K.E. Supriya, University of Wisconsin, Milwaukee).

3. Tereld a beszélgetést elvi síkra! Ha az egyénnel személyes kapcsolatban állsz akkor utalhatsz közösen elfogadott, értékesnek és követendőnek tartott elvekre. Pl. „Azt gondoltam, hogy te egy igazságos, toleráns személy vagy, nem gondoltam rólad, hogy diszkriminálod a ‘pirézeket’.”

4. Állítsd fel a határokat! Nem tarthatsz ellenőrzésed alatt más személyeket, azonban azt kérheted, hogyan/ne viselkedjenek a jelenlétedben. Pl. „Az én jelenlétemben többet ne mondj rasszista vicceket.” És légy következetes ebben.

5. Keress szövetségest/légy szövetséges! Óriási erőforrás, ha nem egyedül kell harcolnod az emberi jogok eltiprása ellen. Keress hozzád hasonló gondolkodású embereket, akik csatlakozhatnak hozzád, és ne felejtsd el viszonozni szívességüket, segítségüket. „Ahhoz, hogy szövetségesre találjunk, példát kell mutatnunk viselkedésünkkel és ezáltal ösztönöznünk másokat.” (Shane Windmeyer)

6. Légy éber! Ne feledkezz meg arról, hogy a változás lassan történik. Az emberek apró lépéseket tesznek meg, nem nagyokat. Légy felkészülve és hallasd a hangod folyamatosan. Ne kockáztasd meg a hallgatást. „Ha nem hallatod a hangod, megfojtod önmagad egy részét. És hagyod győzni a rosszat”.

Hallasd a hangod!

Forrásanyag:
http://www.salto-youth.net
http://www.tolerance.org
http://www.amnesty.org