Tăcerile noastre zilnice
De multe ori ajungem la concluzia că nu putem să lăsăm necriticat un lucru sau altul. Întrebarea este, cum să protestăm şi dacă are vreun sens? Sensul, în general, este dat. Din păcate, există situaţii în care un anumit posesor al unei poziţii decizionale face exces de zel sau abuz de puterea pe care o deţine, discriminând cealaltă persoană pe motiv de sex, vârstă, ţinută vestimentară, limbă. E drept, aceste abuzuri nu sunt de gravitatea crimelor de război, dar, totuşi, ele sunt atitudini ce întinează drepturile omului şi demnitatea umană în sine.
Odată ajuns într-o asemenea situaţie, nu mai e loc de menajamente, de autoreproşuri de natura „trebuia să spun şi eu ceva”, deoarece aceste situaţii delimitează viaţa cotidiană, o fac insuportabilă. Trebuie să ne pregătim la astfel de atitudini ostile şi să ţinem minte: tăcerea se plăteşte scump.
Principiul tăcerii:
6 paşi, cum te poţi face auzit(ă)
1. Fii cu ochii-n patru / pregătit(ă)! Consideră-te o persoană care nu se lasă dusă cu vorba. Promite-ţi că nu taci nejustificat. Pentru a-ţi aduna forţele, poţi riposta interpelând, cu întrebări deschise, gen: „La ce te referi? Cum ai ajuns la această concluzie?”
2. Identifică comportamentul! Fii politicos / politicoasă, nu eticheta persoana, ci comportamentul, delimitează cele spuse de interlocutor! Ex:. „Vrei să zici că toţi ţiganii fură.” sau „Dacă nu mă înşel, tu vrei să defineşti în mod negativ o etnie întreagă. Aşa crezi cu adevărat?”. Dacă vei califica pe cineva (chiar şi întemeiat) drept rasist, acea persoană se va interioriza, iar comunicarea cu ea e ca şi eşuată (Dr. K.E. Supriya, University of Wisconsin, Milwaukee).
3. Redirecţionează discursul pe plan conceptual! Dacă eşti în relaţii apropiate cu acea persoană poţi arăta către ideile comune, valoroase pe care le împărtăşiţi amândoi. „Până acum credeam că eşti o persoană dreaptă, tolerantă, nu credeam că discriminezi „pirezii”.
4. Stabileşte limite! Nu poţi ţine sub control nicio persoană, dar îi poţi cere cu să (nu) se manifeste în prezenţa ta. Ex: „În prezenţa mea să nu mai spui bancuri rasiste.” Fii consecvent(ă) în astfel de solicitări.
5. Caută aliaţi! Este o sursă imensă de energie dacă nu trebuie să te confrunnţi singur (ă) cu duşmanii drepturilor omului. Caută oamenii care gândesc asemeni ţie, care ţi se pot alătura, nu uita să le întorci favorurile, ajutorul.
„Înainte să găsim aliaţii trebuie să arătăm un exemplu de comportament, astfel încurajând pe alţii”.
(Shane Windmeyer)
6. Fii vigilent(ă)! Nu uita că schimbarea se produce lent. Oamenii obişnuiesc să facă paşi mărunţi, nu salturi. Fii pregătit(ă) şi fă-te auzit(ă) permanent. Nu risca tăcerea.
„Dacă nu te faci auzit(ă), vei sugruma o parte din tine. Laşi să biruiască Răul”.
Fă-te auzit(ă)!
Lectură:
www.salto-youth.net
www.tolerance.org
www.amnesty.org