Stratégiai pereink a kétnyelvű utcanévtáblák hiánya miatt

Marosvásárhely, Nagyvárad, Szatmárnémeti, 2016-2018℘

A CEMO 2016 januárjában indította el a „kétnyelvű utcanévtáblák” stratégiai pereit. Ezeket a pereket a kétnyelvű utcanévtáblák hiánya miatt indítottuk Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Szatmárnémetiben. Románia azt vallja, hogy a kisebbségekre vonatkozó törvényes előírásokat és a ratifikált nemzetközi egyezményeket tiszteletben tartja mégis számos, magyarok által nagyszámban lakott településen, az utcanévtáblákon mindmáig nem sikerült az utcák és terek neveit kétnyelvű formátumban kifüggeszteni.

A bírósági eljárások kimenetelétől függetlenül, ezek a perek, kiemelten fontos ügyek az erdélyi magyarság számára. Siker esetén az igazságszolgáltatási szervek arra fogják kötelezni az önkormányzatokat, hogy a kétnyelvű utcanévtáblákat helyezzék ki. Negatív döntések esetén pedig szervezetünk a strasbourgi emberjogi bíróság elé viszi az ügyeket.

Az első stratégiai per, 2017. március 2-án volt a szatmári törvényszéken. Alapfokon elutasították a kérelmünket, a fellebbviteli bíróság november 1-én tárgyalja az ügyet a nagyváradi bíróságon. A szatmári peranyagokban, Szatmár volt szociáldemokrata párti (PSD) polgármestere, Dorel Coica és a jelenlegi RMDSZ-es polgármester, Kereskényi Gábor, azzal érveltek, hogy nem létezik jogi keret a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére, valamint azzal is, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztése megterhelné a város költségvetését. Szatmár városa, a volt és jelenlegi polgármester, a CEMO által idézett nemzetközi egyezményekben foglaltakról, a Nyelvi Kartában szereplő kötelezettségekről pedig azt állították, hogy azok csupán irányelvek („principii orientative).

A marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtábla pert alapfokon elutasította a marosvásárhelyi bíróság, az indoklást még nem kaptuk meg. A nagyváradi per alapfokú tárgyalása még zajlik.

További linkek:
http://magyarhirlap.hu/cikk/45459/Strategiai_perek_a_nyelvi_jogokert

http://magyaridok.hu/kulfold/nyelvhasznalati-perek-sora-indul-erdelyben-309784/

http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/strategiai-perek-a-nyelvi-jogokert

 

Leave a Comment: