Nyílt levél a „Kezdjük el megvalósítani a magyar nyelv hivatalossá tételét!” kezdeményezés kapcsán

Marosvásárhely, 2010. március 15.

Az elmúlt napok média-történései, a különböző médiumok tájékoztatásának mikéntje, valamint a közelmúlt kétnyelvűséggel kapcsolatos eseményei arra késztették szervezetünket, a Civil Elkötelezettség Mozgalmat (CEMO), hogy két nyílt levelet fogalmazzunk meg.

Az első nyílt levél címzettjei a Realitatea TV és Antena 3 TV, román nyelven tájékoztató sajtóorgánumok, amelyek a március 15-i ünneplés és a kétnyelvűséggel kapcsolatos történések során messzemenően nem újságírói professzionalizmusról és politikai korrektségről tettek tanúbizonyságot. Szervezetünk a fentebb említett két médiaorgánumot monitorizálta folyamatosan, ugyanis már az események elején ennél a két médiaorgánumnál érzékeltük a legnagyobb etikai és szakmai problémát, túlkapásokat, amelyekre szeretnénk felhívni az adott médiumok figyelmét is. Az egész romániai román nyelvű sajtót nem tudtuk lefedni, pedig sajnos más román hírcsatornák, írott sajtóorgánumok sem a professzionalizmus és etikus újságírás, pártatlanság szabályainak követéséről és betartásáról tettek tanúbizonyságot, azonban szűkös erőforrásaink miatt ezeket a sajtóorgánumokat nem monitorizálhattuk folyamatosan.

A második nyílt levél címzettje Izsák Balázs, akit a „Kezdjük el megvalósítani a magyar nyelv hivatalossá tételét!” elképzelése, kezdeményezése kapcsán szólítunk meg, illetve fejezzük ki szakmai álláspontunkat, véleményünket a kezdeményezéssel kapcsolatosan.

Csatolva olvasható az Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének címzett nyílt levelünk magyar nyelven, illetve a Realitatea TV és Antena 3 TV-nek címzett nyílt levél román nyelven. Munkánk során fontos szempont számunkra a kétnyelvűség teljes megvalósítása, azonban szűkös erőforrásaink miatt az említett két nyílt levelet csak magyarul, illetve csak románul fogjuk csatolni.

Nyílt levelél Izsák Balázsnak
Nyílt levél a Realitatea és Antena 3 televízióknak