Felszólalás az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán

Genf, 2016. november 24–25.

Szig15170876_1791008171166655_4376000174178157471_neti Enikő a CEMO ügyvezető igazgatója is felszólalt az ENSZ, kilencedik Kisebbségügyi Fórumán, amely Genfben került megszervezésre november 24–25 között. A Kisebbségügyi Fórum 2016. évi tematikája „A kisebbségek helyzete humanitárius krízis idején” volt.

A Fórumot megelőző három napon Enikő részt vett a Minority Rights Group International, nemzetközi kisebbségügyi szervezet (http://minorityrights.org/) által szervezett szakmai képzésen, amely emberjogi aktivisták, jogvédők számára szerveztek és amelynek egyik célja a Kisebbségügyi Fórumon történő háromperces felszólalásra történő felkészítés.

A CEMO ügyvezető igazgatója november 24- i, három perces felszólalásában először röviden bemutatta a romániai magyar közösséget, egy pár szóban említést tett a CEMO munkájáról és Marosvásárhelyről, továbbá kitért arra, hogy Románia hiányosan alkalmazza a kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozó törvényi hátteret.

A felszólalás második részében a Fórum idei évi tematikájához kapcsolódóan Enikő arról beszélt, hogy a humanitárius krízisek prevenciójára vonatkozó rapportőri ajánlás tervezetben, a kisebbségek anyanyelvhasználati jogainak szempontrendszere nem jelenik meg elég hangsúlyozottan.

A felszólalás befejező részében, Enikő néhány módosítást fogalmazott meg és azt javasolta a rapportőrnek, hogy az ajánlás bizonyos cikkelyei (az ajánlások angol nyelvű változata ezen a linken megtalálható: http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Minority/Pages/Session9.aspx) kerüljenek módosításra, pontosabban tartalmazzanak kisebbségi anyanyelv  használatra vonatkozó kritériumokat.

Ez az esemény rendkívüli fontossággal bír, lévén, hogy a romániai magyar közösség hangját hallatta az ENSZ-ben, ahol már hosszú évek óta senki nem beszélt a romániai magyar közösség anyanyelvhsználati jogairól és a magyar nyelvhasználatot biztosító romániai törvények alkalmazási hiányosságairól. Mindez egy látszólag kis – három perces – előadást jelent, viszont egy óriási lehetőség a romániai magyar közösség számára, amely ezáltal nemzetközi szinten is láthatóvá vált.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom is részt vehetett az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán.

Szigeti Enikő felszólalása az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán.A Kisebbségügyi Fórum idei évi tematikája „A kisebbségek helyzete humanitárius krízis idején”. A beszéd bevezető részében Szigeit Enikő röviden bemutatta a romániai magyar közösséget, egy pár szóban említést tett a CEMO munkájáról és Marosvásárhelyről, továbbá arra kitért arra, hogy Románia hiányosan alkalmazza a kisebbségek anyanyelvhasználatára vonatkozó törvényi hátteret.A felszólalás második részében a Fórum idei évi tematikájához kapcsolodóan, Enikő arról beszélt, hogy a humanitárius krízisek prevenciójára vonatkozó rapportőri ajánlás tervezetben a kisebbségek anyanyelvhasználati jogainak szempontrendszere nem jelenik meg elég hangsúlyozottan.A felszólalás befejező részében, Enikő egy pár módosítást fogalmazott meg és azt javasolta a rapportőrnek, hogy az ajánlás bizonyos cikkelyei (az ajánlások angol nyelvű változata ezen a linken megtalálható: )(http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/Minority/Pages/Session9.aspx) kerüljenek módosításra, pontosabban tartalmazzanak kisebbségi anyanyelvhasználatra vonatkozó kritériumokat.

Posted by CEMO-Civil Elkötelezettség Mozgalom on Sunday, November 27, 2016

 

Leave a Comment: