A Polgármesteri Hivatal eltávolítatta a CEMO „iskolai kétnyelvűség” adományát

Marosvásárhely, 2015. július 21.

Szervezetünk 2015-ben a „Kétnyelvűség az Oktatásban” Program keretén belül elindított egy adományozás projektet, amelynek célja az iskolai kétnyelvűség megvalósítása, kétnyelvű feliratok adományozásán keresztül. Az adományt elfogadó oktatási intézményekkel megállapodunk abban, hogy a kétnyelvű nyelvi tájkép kialakítása mellett, a többi területen – közérdekű tájékoztatás, értékelés, faliújságok, iskolai évzáró és évnyitó stb. – az adott iskola követni fogja a kétnyelvűség elvét. A CEMO adományprogramjának keretén belül több iskolát megkerestünk, tárgyalásokat folytattunk az intézmények vezetőivel, 2015-ben elsőként a marosvásárhelyi Alexandru Ioan Cuza Általános Iskola (korábban 8-as iskola) belső nyelvi tájképét sikerült kétnyelvűsíteni.

Sajnálatos módon az adományozásról szóló sajtóközleményünk – amelyet július 15-én küldtük el a média képviselőinek – kiküldése és a sajtóban megjelent adományozásról szóló sajtóhírek megjelenése után egy nappal, július 16-án, a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának Iskolákért Felelős Igazgatósága (Direcţia Şcoli Serviciul Investiţii şi Reparaţii Şcoli) aligazgatója egy dörgedelmes és kemény hangvételű levélben tájékoztatta az összes marosvásárhelyi iskola vezetőségét arról, hogy a továbbiakban, iskolán kívül működő szervezetek kezdeményezésére, vagy az általuk adományozott, feliratot, tájékoztató anyagot az iskolában nem szabad kifüggeszteni. Az Iskolákért Felelős Igazgatóság körlevele minden kétséget kizáróan a CEMO iskolai kétnyelvűség akciójáról tájékoztató közlemény hatására született válasz, amely nemcsak megtiltja egy külső – nem iskolai – szereplő által, az iskolának adományozott feliratok kihelyezését, hanem törvényekre hivatkozta büntetéssel is fenyegetett.  (médiamegjelenés: Kronika.ro, Erdély TV, vasarhely.ro)

A körlevélben az is szerepelt, hogy az Iskolákért Felelős Igazgatóság (továbbá: Igazgatóság) mint a városi iskolahálózat fenntartója az iskolák belső tereinek kizárólagos tulajdonosa. A körlevelet követően szervezetünk munkatársai tárgyalásokat folytattak az Igazgatóság vezetőjével, célunk az volt, hogy egyrészt a Polgármesteri Hivatal, Iskolákért felelős igazgatósága elismerje, hogy az ő felelősségük – mint fenntartó – az iskolák egynyelvű nyelvi tájképe, másrészt azt szerettük volna, hogy vállalják fel az iskolai kétnyelvűség ügyét. Fontos megjegyezni, hogy a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalban az irodák feliratozása kétnyelvű. Sajnálatos módon az Igazgatóság vezetője elzárkózott az iskolai kétnyelvűség megoldásától, sőt mit több, a CEMO által adományozott iskolai feliratokat is eltávolíttatta és szeptemberben, egy újabb körlevélben további tiltásokról szóló körlevelet küldött ki a marosvásárhelyi iskolák vezetőinek.

Az iskolai kétnyelvűség hiánya miatt, szervezetünk 2017-ben peres eljárást kezdeményezett az Iskolákért Felelős Igazgatóság ellen, a peres ügy jelenleg még zajlik.

Részletes összeállítás a Kárpát expressz műsorban.