Civil érdekérvényesítés képzések Kolozsváron és Nagyváradon

Kolozsvár, Nagyvárad, 2015. december 5-12.

A CEMO által kivitelezett képzéssorozat, civil szervezetek munkatársainak, vezetőinek, önkénteseinek szervezett szakmai program volt. A képzés tematikája a civil érdekérvényesítés volt, egy olyan szakmai terület, amely létfontosságú az erdélyi magyar civil szervezetek számára. A szakképzés két helyszínen zajlott: Kolozsváron és Nagyváradon.

Tapasztalataink alapján az erdélyi civil szervezetek érdekérvényesítő ereje alacsony, az érdekérvényesítő kampányok gyakran sikertelenek, a civil érdekérvényesítés eszköztárát kevesen ismerik, nincs szakmai fórum, ahol a civil szervezetek ezt a tudást elsajátíthatják. A két képzés tematikái és programja azonos volt. A kolozsvári képzés 2015. december 5-én, a nagyváradi tréning pedig december 12-én került megszervezésre. Mindkét tréningprogram a CEMO szakmai tevékenységeinek bemutatásával indult, amelyet a résztvevők bemutatkozása követett, mindezt kiscsoportos tevékenység formájában valósítottuk meg. A megismerkedés modul után, a trénerek civil érdekérvényesítés elméleti hátterének bemutatásával folytatták a programot, amelyet a civil érdekérvényesítés eszköztárának, technikáinak ismertetése zárt. A két képzésre meghívást kaptak jog- és érdekérvényesítéssel foglalkozó szakemberek, akik bemutatták azokat az érdekérvényesítő akciókat, kisebbségvédelmi peres eljárásokat, amelyek a résztvevők számára értékes alapot képeztek és betekintést nyújtottak az érdekérvényesítés gyakorlati színtereibe.

A képzés értékelése során kiderült, hogy a képzés valóban hiánypótló volt, a résztvevő szervezetek, civil szervezetek munkatársai, önkéntesei számára nagy jelentőséggel bírt. A képzéssorozat támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.