Kisebbségvédelem Európában nyári egyetem

Gödöllő, 2015. július 6-12.

A CEMO ügyvezető igazgatója is tartott tevékenységet a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemen, amelyet a Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervez több éve határon túli joghallgatók számára.

A nyári egyetem programja kisebbségvédelemmel kapcsolatos előadásokat, szimulációs tréninget, továbbá intézménylátogatásokat tartalmazott. Az előadók jogászok és jogérvényesítéssel foglalkozó szervezetek munkatársai voltak.

Szigeti Enikő a CEMO ügyvezető igazgatója egy szimulációs tréninget tartott a nyári egyetem ötödik napján, amelynek témája a nyelvi jogérvényesítés volt, ezen belül a kétnyelvű ügyintézés a polgármesteri hivatalokban. A résztvevők kipróbálhatták magukat a többségi-kisebbségi politikai szereplők, önkormányzati vezetők, választott elöljárók, valamint civil érdekérvényesítői szerepkörben. A szimuláció során a részvevők a különböző tárgyalástechnikák, lobbi technikák kipróbálásával megtapasztalhatták a kisebbségi jogérvényesítés különböző színtereit és dinamikáját.