„Merj lépni!” Szociális vállalkozásképzés munkanélküliek és/vagy részlegesen foglalkoztatott fiatalok számára

Szováta, 2012. szeptember 4–11.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)  nemzetközi képzése amelynek címe „Merj lépni!” azon fiatal  munkanélkülieket és /vagy részlegesen foglalkoztatottakat célozta meg akik érdeklődést és motivációt mutattak, hogy helyzetüket szociális vállalkozóvá válásban szeretnénk önerőből megoldani. A résztvevő fiatalok közül jó páran már szembesültek a munkapiaci és elhelyezkedési  nehézségekkel és munkanélküliek illetve szerették volna elkerülni a  munkanélkülivé válást. A résztvevők nyitottak voltak arra, hogy képességeket és készségeket fejlesszenek azzal a céllal hogy saját maguk illetve közösségük számára megoldást keressenek a munkanélküliség problémájára  és érdeklődést  mutattak abban is, hogy megismerhessék és gyakorolhassák azon foglalkozási és foglalkoztatási lehetőségeket amelyek a szociális vállalkozási formában rejlenek.

A tréning 2012. szeptember 4-11. között zajlott, helyszíne az Outward Bound Szovátán található Ifjúsági Központjában volt, finanszírozását a Fiatalok Lendületben romániai ügynöksége biztosította.

A képzésen 26  fiatal vett részt, munkanélküli fiatalok, ifjúsági civil szervezetek képviselői, önkéntesek, főiskolások és egyetemisták, ifjúság segítők a következő országokból: Cseh Köztársaság, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Szlovénia és Románia. A képzés szakmai hátterét 2 tréner és 2 szakelőadó biztosította.

A képzések a nem formális oktatási elvek és gyakorlati alkalmazásain alapultak, kiindulópontként figyelembe vettek az egyes részvevők igényeit, motivációit és korábbi tapasztalatait. Az egyes alkalmazott munkamódszerek között megtalálhatóak voltak az aktív csoportdinamikai módszerek, kiscsoportos tevékenységek, vegyes csoportos tevékenységek, amelyek a tanulni vágyó(k) lényeges motivációjából merítettek erőt, tanulásközpontúak, és a részvevők korábbi munkatapasztalatán, az aktív részvételen alapultak, amelyet a szoros közösségi erő támogatása, közösségi megközelítés egészítettek ki. Ezek lehetővé tették az egyes részvevőknek, hogy amit a képzésen elsajátítottak, alkalmazzák és tovább adják a szervezeteiknek illetve közösségük fiataljainak.

További információk illetve betekintési lehetőséget a képzés programjába az ezzel kapcsolatos facebook oldal biztosítja: http://www.facebook.com/pages/Dare-To-Take-Action/202617366536015

A projekt támogatója, az Európai Bizottság, Fiatalok Lendületben Programja volt. A projekt tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság véleményét, mely intézmény felelőssége a projektre nem terjed ki.