CEMO árnyékjelentés

Marosvásárhely, 2016. június 11.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) a román kormány időszaki jelentését kiegészítendő, 2016. június 11. határidőre elküldte árnyékjelentését az Európa Tanácsnak a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának alkalmazásáról.

A CEMO által elkészített árnyékjelentés a Maros megyei magyar közösségre, illetve a karta által garantált nyelvi jogok gyakorlati alkalmazására fókuszál. A CEMO árnyékjelentése elsősorban a közigazgatásra, valamint az oktatásra fókuszál. A dokumentumban a CEMO bemutatta a nyelvi jogok terén végzett több éves munkájának tapasztalatait, antidiszkriminációs eljárásainak leírását, stratégiai pereit.

A karta által előírt vállalások betartását egy háromtagú Szakértői Bizottság felügyeli: a bizottság tagjai között jelen van a raportőr, valamint egy Romániából delegált szakértő. A bizottság asztalára kerül a hivatalos országjelentés, valamint a civilek által készített árnyékjelentések.

Miután az országjelentést Románia elküldte, az Európa Tanács Szakértői Bizottsága 2016. májusban Romániába érkezett, de ellentétben a 2011- es látogatásukkal, Erdélyt kihagyták,  sajnos csak Bukarestbe és a Konstanca megyébe mentek el. A Szakértői Bizottság munkája alapján az ET Miniszteri Bizottsága ajánlásokat tesz a kisebbségi nyelvhasználat alakítására az oktatásban, a kultúra területén, a médiában, valamint a bírósági és közigazgatási ügyintézés során.

Az árnyékjelentés teljes, angol nyelven íródott szövegét kérésre elküldjük, e-mailen vagy postán. Kérjük igényét küldje el az info@cemo.ro  e-mail címre.

Leave a Comment: