Utilizarea limbii minorităţilor naţionale în administraţie – Bilingvism în administraţiile locale din judeţul Mureş

Județul Mureș, 10-27 mai 2011.℘

Între 10 si 27 mai 2011, CEMO a organizat o serie de traininguri cu următorul titlu: “Utilizarea limbii maghiare în administraţie” Bilingvism în administraţiile locale din judeţul Mureş, proiectul fiind sustinut de către Fundatia Bethlen Gábor din Ungaria.
Parteneri în acest proiect au fost Institutul Pentru Studierea Problemelor Minoritătilor Nationale (ISPMN) situat în Cluj Napoca si Departamentul de Lingvistică al Universităţii Babes-Bolyai, beneficiând de participarea unor experţi din domeniul lingvistică precum şi sociologie.
Un al partener al proiectului responsabil pentru logistică şi recrutarea participanţilor a fost UDMR Mureş.
Trainingurile au fost implementate între 10 si 27 mai 2011 în locatii diverse, incluzând următoarele localităti,  cu un număr total de 150 de participanti:  Sovata, Reghin, Târnăveni, Sânpaul, Acătari, Sângeorgiu de Pădure, Peris, Miercurea Nirajului, Pănet.
Grupul de ţintă al proiectului a fost personalul administrativ ale diferitelor primării, consilieri locali, primari, secretari al primăriilor precum şi functionari publici.
Trainingurile au fost concepute  cu scopul de a conştientiza  importanta bilingvismului, de a informa participanţii despre cadrul legal care reglementează şi garantează folosirea limbii materne în administraţiile locale şi judeţene, prezentarea formularelor bilingve întocmite de către ISMPN şi
încurajarea utilizării acestora.
La sfârşitul cursurilor interactive participantii acestor serie de traininguri au declarat că au înţeles mult mai profund şi detaliat importanta cadrului legal care garantează folosirea limbii maghiare. După finalizarea proiectului  concluziile sunt unele optimiste totodată şi triste: După 2001, anul în care articolele care garanteză folosirea limbii materne în administraţiile locale au fost introduce în Legea Administraţiei Publice (Legea 215/2001), au trecut zece ani dar implementarea acestor articole, mai precis aplicarea limbii maghiare în administraţiile locale înca se confruntă cu dificultăţi majore. Totodată există o diferenţă între utilizarea limbii materne în ceea ce priveşte formatul scris sau cel oral. În majoritatea primăriilor din judeţul Mureş personalul administrativ vorbeşte în limba magbiară cu persoanele de etnie magbiară,  utilizarea limbii materne în format scris însă este utilizat parţial sau nu este deloc pus în aplicare.
Mişcarea Angajament Civic/CEMO este convins că utilizare limbii materne în administraţiile publice este o responsabilitate comună, statul Român are obligaţia de a garanta resursele necesare implementării bilingvsmului, funcţionarii publici la rândul lor au obligaţia de a implementa pe plan local articolele care garantează utilizarea limbii materne în administraţiile locale.
Acest proiect a fost considerat un proiect pilot care a demonstrat clar că există o necesitate de a organiza cursuri similare cu scopul de a conştientiza şi informa reprezentanţii administraţiilor locale despre existenţa şi posibilitatea folosirii limbii maghiare în instituţiile de stat.