Proceduri judiciare împotriva discriminării lingvistice în școlile mixte din Tîrgu Mureș

Tg. Mureș, 2010-3 octombrie 2017℘

În 2017, organizația noastră a continuat proiectele legate de aplicarea drepturilor lingvistice ale elevilor de etnie maghiare din școlile din Tîrgu Mureș, cu scopul de a dezvolta un peisaj școlar bilingv care constituie baza unui climat multicultural și multingvistic. În Tîrgu Mureș există aproximativ 50 de unități de învățământ, grădinițe, școli primare și școli secundare, dar în foarte puține găsim peisaj lingvistic bilingv, informațiile de interes public sunt scrise numai în limba română, de asemenea , pe perețile școlilor afișele, proiectele elevilor, afișajele de istorie, literatură sunt la rândul lor și acestea monolingve, nu sunt prezentate personaje din istoria și literatura maghiară. Încă în 2016 am depus o plângere la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD)și am denunţat toate acele instituții de învățământ în care lipsește bilingvismul. Denunțurile la CNCD au implicat 31 de instituții, între care găsim multe școli și grădinițe comasate. Demesrsul întreprins de CEMO vizează întreaga rețea școlară și rețea de grădiniță.

Între octombrie 2016 și mai 2017 CNCD a constatat discriminare în 17 unități de învățământ, iar în mai multe cazuri investigațiile sunt în curs de desfășurare. În paralel cu plângerea la CNCD, a fost inițiată și o procedură de litigiu împotriva Direcţia Şcoli din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș. În septembrie 2017 a fost prima audiere la tribunal a cazului.

Organizația noastră dorește să verifice fiecare instituție de învățământ în cauză pentru a vedea măsura în care a fost implementat bilingvismul. Dacă în speță nu au respectat decizia CNCD, vom începe un alt demers juridic împotriva acestora. Scopul nostru este de a evidenția discriminarea lingvistică în școli, și sperăm că negocierile, precum și demersuri juridice preconizate vor avea rezultat, peisajul lingvistic al școlilor va deveni bilingv, și astfel vom putea încheia cu succes acest proiect în derulare de șapte ani.