A CEMO jogi eljárásai a marosvásárhelyi vegyes tannyelvű iskolák nyelvi jogi diszkriminációja ellen

Marosvásárhely, 2010-2017. október 03.

2017-ben szervezetünk tovább folytatta a Kétnyelvű iskolai nyelvi tájkép kialakításának céljával  elindított projektjétMarosvásárhelyen körülbelül 50 tanintézmény található, óvodák, általános iskolák, középiskolák. Ezek között kevés tanintézményben találunk kétnyelvű nyelvi tájképet. A közérdekű tájékoztatás egynyelvű, az iskolai feliratok szintén egynyelvűek, a falakon nem találni magyar nyelvű posztert, iskolai projekt bemutatót, a faliújságokon található szövegek- történelem, irodalom- egynyelvűek, egy közösség múltját és kultúráját mutatják be, egyetlen egy magyar történelmi hős, költő vagy író képét nem látni a falakon.

2016-ban feljelentést tettünk az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és minden olyan tanintézményt feljelentettünk, ahol hiányzik a kétnyelvűség. Az év első felében történt feljelentések 31 intézményt érintettek és ezek között számos összevont iskola és óvoda található. A hatósági eljárások magukba foglalják a teljes iskola és óvoda hálózatot.

Szervezetünk előzetesen – 2013-ban – már feljelentést tett a teljes marosvásárhelyi iskolahálózat egynyelvűsége ellen, ennek következtében 2014-ben az Országos Diszkriminációellenes Tanács határozatában összeállított egy hét pontos kritériumrendszert, amelynek érvényesülnie kell a kéttannyelvű oktatási intézményekben.

A 2016- os feljelentésben, az ODT által, három évvel azelőtt  felállított kritériumrendszerre hivatkoztunk, ezek között megtalálhatóak a kétnyelvű feliratozás (tantermek, szaktermek, adminisztratív egységek, tanári, igazgatói iroda stb.), a kétnyelvű közérdekű tájékoztatás, magyar és román nyelvű faliújságok, kétnyelvű weboldal és facebook oldal.  Az iskolai eljárások folyamatban vannak, eddig 16 jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézmény (iskola, óvoda) által megfogalmazott álláspontot küldte el nekünk az ODT. A válaszok/végső álláspont megfogalmazása során szervezetünk munkatársai ellátogattak azokba az intézményekbe, amelyek elküldték válaszaikat és fényképes bizonyítékokkal is bizonyítani tudtuk állításainkat. Volt ott olyan intézmény, ahol a feljelentés óta nagymértékben rendeződött a belső terekben a kétnyelvűség. Az ODT-nek augusztus óta több válaszlevelet küldtünk.

A diszkriminációellenes tanács 2016 októbere és 2017 májusa között 17 tanintézet esetében állapította meg a nyelvi diszkriminációt, több ügy vizsgálata jelenleg is folyamatban van. A diszkriminációellenes tanácsnál tett panasszal párhuzamosan, peres eljárás indítottunk a a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal iskolákért felelős igazgatósága ellen és 2017. szeptemberében volt az ügy első tárgyalása.

Az ODT 2017 októberéig a következő tanintézmények esetében  állapította meg a diszkriminációt: Gheorghe Șincai Szakképző Líceum, a Gheorghe Coșbuc Általános Iskola, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola, a Szász Adalbert Sportlíceum, a Ion Vlasiu Szakképző Líceum, az 1-es számú inkluzív oktatási központ, a 2-es számú inkluzív oktatási központ, a Traian Vuia Szakképző Líceum, a Serafim Duicu Általános Iskola, a Romulus Guga Általános Iskola, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum, a 16-os Számú Óvoda, az Elektromaros Szakképző Líceum és az alárendeltségében működő Gyermekparadicsom Napköziotthonos Óvoda, az Európa Általános Iskola és az alárendeltségében működő Mesebeli házikó Napköziotthonos Óvoda. Az ODT határozatok alapján az intézményeknek három hónap áll a rendelkezésére a diszkrimináció megszüntetésére.

Szervezetünk minden egyes tanintézményt megkeres és megvizsgálja a kétnyelvűség megvalósítását. Amennyiben az érintett iskolák nem tettek eleget az ODT határozatban foglaltakra, újabb eljárást indítunk ellenük. Célunk, hogy az iskolák esetén felszínre kerüljön a nyelvi jogi diszkrimináció és reméljük, hogy háttértárgyalásokkal és más jogi lépésekkel együtt sikerül majd az iskolák kétnyelvűségét sikeresen megoldani és ezt a hét éve zajló projektet sikeresen lezárni.

Linkek: [1], [2]