Cazul indicatoarelor stradale la CNCD

Tg. Mureș, 2014- 21 noiembrie 2017℘

În mai 2014, CEMO a lansat cazul de advocacy intitulat: „Plăcuțe stradale bilingve în Tîrgu Mureș”. Scopul nostru a fost schimbarea indicatoarelor stradale monolingve sau parțial bilingve existente în oraș cu unele într-adevăr bilingve.
Datorită naturii discriminatorii a indicatoarelor stradale monolingve, în mai 2014, CEMO a depus o petiție la Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) împotriva primarul și secretarului municipilui Tîrgu Mureș. Conform deciziei CNCD din iulie 2014 (Decizia 421/30.07.2014), indicatoarele stradale monolingve și parțial bilingve din Tîrgu Mureș au fost considerate discriminatorii față de comunitatea maghiară. CNCD a avertizat primarul și secretarul orașului și a stabilit un termen de șase luni pentru montarea indicatoarelor bilingve. CNCD a somat primarul să modifice bugetul primăriei, în așa fel, încât să fie asigurat cadrul financiar pentru indicatoarele stradale bilingve.

În ianuarie 2015 primăria din Tîrgu Mureș a contestat în instanță decizia CNCD. Curtea de apel în data de 10 februarie 2015 a aprobat recursul primăriei la (nr. 16/2015) și a anulat decizia CNCD. CEMO a înaintat un recurs către Înalta Curte de Casație și Justiție.

În data de 21 noiembrie 2017 Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat hotărârea CNCD (hotărârea nr. 335/43/2014), adoptată în iulie 2014 prin care CNCD legat de indicatoarele stradale monolingve din mun. Tîrgu Mureș este discriminare față de comunitatea maghiară din oraș (42% din totalul locuitorilor urbei sunt de etnie maghiară). În argumentațillelegale invocate de CEMO și CNCD s-a apelat la convențiile internaționale ratificate de România, la Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, la Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, la Tratatul de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară. În schimb Primăria Tîrgu Mureș dar din păcate ICCJ a analizat numai legea internă nu a luat în considerare dreptul internaținonal și Constituția RomânieiOrganizația noastră dorește să apeleze în viitorul apropiat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO).