Civil érdekérvényesítés és politikai érdekvédelem

Marosvásárhely, 2018. szeptember 19.

Számos sajtóhír arról tájékoztatott a napokban, hogy az RMDSZ civil – elsősorban emberjogi – szervezetek eszköztárával élt, egy olyan fontos helyzetben, amikor a romániai magyar közösség jogainak csorbítása, jogvesztés a tét. Az RMDSZ, az Active Watch-hoz és a CEMO-hoz hasonlóan amicus curiae-t nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, a Közigazgatási Kódex ellen indított alkotmányossági óvás ügyeket érintően. Felmerül a jogos kérdés, hogy az érdekvédelmi szervezet miért nem élt a PSD-ALDE kormánnyal kötött paktum lehetőségével, hiszen azt a romániai magyar közösség nevében kötötte. Bezzeg amikor a borzalmas – emberi jogokat sértő, antidemokratikus- törvényeket kellett megszavazni, nagyon jól működött az RMDSZ és a kormánypártok közötti paktum, a szövetség politikusai minden egyes ilyen törvényt megszavazott, azt állítva, hogy ezt a kompromisszumot meg kell kötnie a magyar közösség jogainak érvényesítése miatt.

És eljött az a pillanat, amikor a kormánynak lehetősége adódott, hogy benyújtsa az Alkotmánybírósághoz az álláspontját a Iohannis elnök és az ellenzéki pártok által benyújtott óvások ellenében és ezáltal megvédje a Közizazgatási Kódex megtámadott cikkelyeit, többek között azokat, amelyek a romániai kisebbségeknek jogokat biztosítanak. Az rmdsz ekkor úgy döntött, hogy nem a kormánynál lobbizik és együtt nyújtanak be az AB-hez egy állásfoglalást, hanem egy civil eszközhöz folyamodott, amely nem helyettesíti a politikai állásfoglalást, sőt! Számunkra egyre világosabb, hogy az RMDSZ nem képes hatékonyan lépni olyan esetekben, amikor fenáll annak a reális veszélye, hogy a magyar közösség jogai csorbulnak, ez történt a román nyev oktatását érintő kormányrendelet meghozatala esetén is, a kormány arra sem méltatta az rmdsz-t, hogy konzultáljon annak tagjaival, amikor a romániai magyar közösséget érintő döntéseket meghozták. Következésképpen az RMDSZ-kormány paktum arra jó csupán, hogy az rmdsz politikusai egy korrupt és antidemokratikus kormányt támogasson, arra viszont kevés, hogy a magyar közösség érdekeit hatékonyan érvényesítse.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a romániai magyar közösségben alig találunk független és jól működő jogvédő, emberjogi szervezetet, hiszen az RMDSZ évtizedekig azt láttatta és most is azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy képes hatékony kisebbségvédelmi tevékenységet végezni, pedig ez sajnos már rég nem igaz, ha igaz volt valaha. Az RMDSZ-nek nincsenek kisebsbégvédelemhez értő szakemberei, nincsenek kisbbségjogi szakjogászai és érdekérvényesítéshez értő munkatársai, nincsenek szakpolitikusaik, akik képesek lennének felismerni egy törvény vagy rendelet diszkriminatív jellegét és meg tudnák akadályozni annak megszületését.

Szomorú látni, amikor az RMDSZ civil eszközökkel próbálja képviselni a közösség érdekeit és még elkeserítőbb belegondolni, hogy mit gondolnak minderről a politikai partnereik. Viszont az a legijesztőbb ebben az egészben, hogy minden jel szerint politikai színtéren jelenleg senki nem képviseli a romániai magyar közösség érdekeit.

https://www.3szek.ro/load/cikk/116737/jogvedok_segitenenek_az_alkotmanybirosagnak