CEMO: Képesek vagyunk, csak nem csináljuk

Marosvásárhely, 2019. március 30.

Fontos lenne, ha mi magyarok is folyamatosan feljelentenénk azokat az intézményeket, amelyek nem alkalmazzák a magyar nyelvhasználatra vonatkozó törvényeket.
A CEMO az idei évben feljelentette a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt a decemberi programok megszervezése miatt és további intézmények ellen tervezünk eljárást indítani (Marosvásárhely, Helyi Rendőrség, Maros Megyei könyvtár, Oktatási Minisztérium Kisebbségi ügyekért felelős államtitkársága stb.). Az érintett intézmény decemberben gyakorlatilag kizárta – évek óta zajlik- a marosvásárhelyi magyar közösséget a város főterén (Rózsák tere) szervezett programokból, amelyek majdnem minden esetben román nyelven zajlottak. A városban kihelyezett hangszórókból is románul szóltak a karácsonyi dalok, ameddig egy helyi lakos (Kodok Márton) igényelte a magyar karácsonyi dalokat. A 1211/11.03.2019 iktató számmal iktatott feljelentést reméljük megfelelő körültekintéssel vizsgálják majd az ODT szakértői és a marosvásárhelyi polgármester is kétezer lejes büntetést kap.
Hasznos és eredményes lenne ha a folytonos Dan Tanasa miatti panaszkodást inkább tettekre cserélnénk és a magyar közösség tagjai, a jogvédők, a közösség sorsa iránt érdeklődők, az összes olyan községi, városi és megyei, kizárólag román nyelvű lapot (Erdélyben , Partiumban) közpénzből kiadó polgármester feljelentenék és azokat megbüntetné az ODT, amennyiben a hatóság nem mér kettős mércével. Hátha sikerül ezt hamarosan kideríteni.

https://kronika.ro/erdelyi-hirek/kepesek-ra-megbirsagoltak-gyergyoremete-polgarmesteret-mert-csak-magyarul-jelenik-meg-a-kozsegi-havilap