2018 első ajándéka – Tragumúrák!

Marosvásárhely, 2018. január 1.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által szervezett karácsonyi Kormorán koncert („én vagyok Neluțu” https://www.youtube.com/watch?v=mcEuaJsljN8) után felvetődött a kérdés: van-e még lejjebb? A kérdés megválaszolására nem kellett sokat várni, a Hivatal kommunikációs osztályának szilveszter előtti facebook bejegyzése lazán überelte (felülmúlta) az „én vagyok Neluțu” alakítást.

Szomorú, de a „Tragumúrák” nem számít elszigetelt esetnek Marosvásárhelyen, a Polgármesteri Hivatal egyre gyakrabban, szisztematikusabban rekeszti ki, alázza meg a magyar közösséget, azt, amelyik adójával szintén hozzájárul a Hivatal fenntartásához. Igazán az a szomorú, hogy ennek a városnak van magyar anyanyelvű alpolgármestere, az RMDSZ rendelkezik a legnagyobb frakcióval a tanácsban, a magyar tanácsosok ráadásul többségben vannak a városi testületben. Érthetetlen, hogy ilyen erős politikai reprezentáció (érdekképviselet) mellett, a Hivatal kommunikációs osztályán miért nincsenek magyarul JÓL kommunikáló alkalmazottak, de folytathatnánk a sort a hivatal ügyfélfogadó osztályával, az anyakönyvi hivatallal, stb.

Láthatatlan, teljesen perifériára szorított közösség, paradox módon nagyon erős politikai érdekképviselettel. Hogyan lehetséges ez? Valójában kinek, kiknek köszönhetjük a „Tragumúrákat”?