„Vrem plăcuțe stradale bilingve în Tîrgu Mureș”- campanie de advocacy

Tg. Mureș, 2014- 21 noiembrie 2017℘

Acțiunea de advocacy a Asociației Mișcarea Angajament Civic cu denumirea „ Vrem plăcuțe stradale bilingve în Tîrgu Mureș”-, a fost lansată în mai 2014. Scopul a fost ca după 25 de ani de la căderea comunismului în Tîrgu Mureș numele străzilor și a piețelor să fie inscripționat bilingv, în limbia română și maghiară.

În Tîrgu Mureș trăiește cea mai mai mare comunitate maghiară din România, aproape 60 de mii de oameni, jumătate din populația orașului, care însă nu pot citi numele străzilor și a piețelor în limba maghiară doar în limba română, chiar dacă indicatoarele stardale au fost confecționate și montate și din banii lor de contribuabili. În timp ce comunitatea română poate vedea nume străzilor și a piețelor în propria limbă maternă, membrii comunității maghiare pot citi doar cuvintel stradă și în piață în limba maghiară.
Mai-decembrie 2014:
În mai 2014 am considerat foarte important depunerea plângerii la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva primarului din Tîrgu Mureș, din cauza naturii discriminatorie a indicatorelor stradale monolingve sau parțial bilingve. Conform deciziei CNCD din 31 iulie 2014, indicatoarele stradale din Tîrgu Mureș sunt discriminatorii față de comunitatea maghiară. CNCD a emis un avertizment la adresa primarul și secretarului din Tîrgu Mureș și a stabilit un termen de șase luni pentru schimbarea inscripțiilor stradale monoligve în bilingve.
CNCD l-a somat pe primar să modifice bugetul primăriei, în așa fel încât să fie asigurat cadrul financiar pentru schimbarea plăcuțelor stradale. Primarul din Tîrgu Mureș a formulat un recurs împotriva deciziei CNCD. În octombrie, am depus la Curtea de Apel dosarul cu punctele noastre de vedere. Din păcate, Curtea de Apel a anulat decizia CNCD. Cazul a fost adjudecat Înalta Curte de Justiție și Casație. Curții Supreme, care la rândul ei a acceptat punctul de vedere al Curții de Apel Tg. Mureș și a anulat hotărârea CNCD. Din păcate tratatele internaționale nu au fost luate în considerare de către ICCJ.

Ianuarie-decembrie 2015:
Între noiembrie 2014 și martie 2015, organizația noastră a donat plăcuțe stradale bilingve locuitorilor din Tîrgu-Mureș. Scopul nostru a fost, ca în oraș să apară indicatoare stradale bilingve, astfel să conștientizăm legalitatea și importanța acestora în rândul cetățenilor cât și ai autorităților. Indicatoarele stradale bilingve au fost donate proprietarilor caselor particulare, iar activiștii organizației noastre le-au și instalat pe pereții caselor sau pe gardurile proprietăților. Astfel au fost montate 180 de indicatoare stradale bilingve pe pereții și gardurile caselor private din Tîrgu-Mureș.

În data de 20 martie 2015, activiștii organizației noastre au fost legitimați de către poliția locală Tg. Mureș care a întreprins o procedură judiciară împotriva lor. Organizația noastră a cerut juristei Poliției Locale ca instituția pe care o reprezentă să nu întreprindă procedura judiciară împotriva activiștilor și să nu-i amendeze, pentru că aceștia au semnat în prealabil în mod formal un acord de voluntariat cu organizația noastră. În cazul în care amenda ar fi fost emisă, organizația noastră a cerut, ca aceasta să fie emisă pe numele organizației și nu pe numele voluntarilor, deoarece proiectul „Plăcuțe stradale bilingve în Tîrgu Mureș” aparține organizației noastre, nu a fost o inițiativă individuală a voluntarilor. Voluntarii CEMO au primit totuși amenzi de 5000 de lei (1100 de euro) pe persoană pentru acțiunile lor. Ulterior, membrii poliției au început să hărțuiască acele persoane care au acceptat și au permis montarea pe pereții caselor și gardurilor indicatoarele stradale bilingve. Membrii poliției locale au vizitat personal fiecare persoană, care a acceptat indicatorul bilingv și au somat-o să îndepărteze indicatorul în termen de 48 de ore, în caz contrar riscând o amendă de 50 de mii de lei (peste 11 de mii de euro).

Organizația noastră s-a adresat justiției și a cerut anularea contravenției. Procesele au avut loc în septembrie și octombrie 2015. În ambele cazuri, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a anulat procesul verbal și amenzile cuprinse în acestea, în consecință, s-a dovedit că acțiunea întreprinsă de Poliția Locală împotriva activiștilor a fost nefondată.

Între martie și septembrie 2015, datorită faptului că în Tîrgu Mureș nu a fost rezolvat problema indicatoarelor stradale bilingve, am contactat în mai multe cazuri primarul municipiului Tîrgu Mureș, membrii partidelor politice, primarul și viceprimarii din municipiu, cu scopul ca autoritățile să respecte legile interne existente, precum și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare și pe străzile și piețele din Tîrgu Mureș, indicatoarele stradale să fie bilingve. În România există foarte multe așezări unde indicatoarele stradale sunt bilingve, totuși în mun. Tîrgu Mureș, unde trăiește cea mai mare comunitate maghiară din România, primăria nu dorește amplasarea acestora.

În 2016, organizația noastră a continuat ațiunea advocacy „Plăcuțe stradale bilingve în Tîrgu Mureș” cu intenția de a obliga Primăria Tîrgu Mureș să respecte legea, să monteze indicatoare stradale bilingve. Din cauza lipsei indicatoarelor stradale bilingve, în 2016 organizația nostră a chemat în judecată Primăria Tîrgu Mureș.