Primăria a dispus îndepărtarea inscripțiile bilingve i CEMO „bilingvismul în şcoli”

Tîrgu Mureș, 21 iulie 2015℘

În anul 2015, în cadrul programului „Bilingvism în educaţie”, organizaţia noastră a demarat un proiect de donaţii având ca scop implementarea bilingvismului în şcoli, prin donarea de inscripţii bilingve. În cadrul programului de donaţii al CEMO, am vizitat mai multe şcoli şi am purtat discuţii cu conducătorii instituţiilor. Ca prim pas, în anul 2015 am reuşit să realizăm un „peisaj lingvistic interior” bilingv la Şcoala Generală Alexandru Ioan Cuza din Tîrgu Mureş (fosta şcoală generală nr. 8).
În mod regretabil, ca răspuns la comunicatul nostru de presă privind donaţia, directorul adjunct al Direcţiei Şcoli – Serviciul Investiţii şi Reparaţii Şcoli al Primăriei Tîrgu Mureş a transmis o circulară către conducerea fiecărei şcoli din Tîrgu Mureş, pe un ton fulminant şi aspru, interzicând ca pe viitor să se afişeze în şcoli inscripţii, materiale informative la iniţiativa sau din donaţia unor organizaţii din afara şcolii. Direcţia Şcoli a ameninţat şi cu sancţiuni.
Şeful Direcţiunii a refuzat rezolvarea bilingvismului în şcoli, ba chiar mai mult, a dispus îndepărtarea inscripţiilor şcolare donate de CEMO. În anul 2017 organizaţia noastră a acţionat în judecată Direcţia Şcoli a primăriei, sesizarea având ca obiect lipsa bilingvismului în şcoli, neaplicarea legislației în vigoare legată de folosirea limbei materne ai minorităților naționale.