Masă rotundă despre educaţie

Târgu Mureș, 29 Aprilie 2010.℘

Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Publică, portalul de ştiri Transindex împreună cu radioul Erdély FM au organizt o discuţie masă rotundă despre noua Legea Educaţiei naţionale şi despre problemele structurale în cadrul învăţămâtului primar şi secundar. La discuţie au participat următoarele persoane: Batizán Emese Emőke – sociolog şi activist Mişcarea Angajament Civic, Bartos Miklós – directorul Grupului Şcolar din Sângeorgiu de Pădure,  Beke Tünde – profesoară de geografie la Grupul Şcolar din Sângeorgiu de Pădure, Csegzi Sándor – viceprimar, Tîrgu Mureş, Horváth Gabriella – director adjunct Liceul Teoretic Bolyai Farkas, Kacsó Erika – psiholog,  Kupán Edit – director Şcoala Generală Bălcescu, Pethő László – profesor, inginer, Liceul Electromureş, Szigeti Enikő – directorul executiv a asociaţiei Mişcarea Angajament Civic. Discuţia a fost moderată de Kósa András László – sociolog, Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Publică.
În afară de schimbările structurale pe care le are în vedere noua Legea Educaţiei naţionale, participanţii au abordat şi tematica educaţiei în limbile minorităţilor şi problemele specifice care se leagă de acesta.
„Noua Legea Educaţiei naţionale nu este o reformă adevărată pentru sistemul educaţional” – este opinia profesioniştilor care au participat la masa rotundă. Pentru o adevărată reformă este nevoie de profesori bine pregătiţi, de manuale bine elaborate şi de o schimbare de mentalitate. Primul pas ar trebui să fie deci schimbarea materiei care să poată conducă la posibilitatea de a educa copii altfel, axându-se pe însuşirea unor aptitudini, competenţe şi atitudini care sunt foarte importante în viaţa de zi cu zi.