Tg. Mureș, Oradea, Satu Mare 2016- 2018℘
În ianuarie 2016, CEMO a început procesle strategice legate de lipsa indicatoarelor stradale bilingve de pe străzile și piețele din Tîrgu Mureș, Oradea și Satu Mare. România consideră că respectă reglementările legale și convențiile internaționale ratificate- care se referă la minorități- dar în același timp și în mod contrar, numele străzilor și piețelor au fost inscripționate doar monolingv în așezările care sunt locuite de un număr mare cetățeni vorbitori de limbă maghiară.
Indiferent de rezultatul proceselor, acestea sunt cazuri extrem de importante pentru maghiarii din Transilvania. În caz de succes, tribunalele vor obliga autoritățile locale să monteze indicatoare stradale bilingve. În cazul deciziilor negative, organizația noastră va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
Prima litigare strategică a fost pornită în data de 2 martie 2017 la tribunalul Satu Mare. În prima instanță tribunalul a respins cererea noastră, iar curtea de apel de la Oradea nu a acceptat cererile noastre în hotărârea din data de 1 noiembrie. În proces atât fostul primar Dorel Coica (PSD), cât și primarul actual Kereskényi Gábor (UDMR), au susținut că nu există un cadru legal pentru montarea indicatoarelor stradale bilingve, și, de asemenea, că aceste indicatoare ar ar împovăra bugetul orașului. Atât municipiul Satu Mare, cât și actualul și fostul primar au afirmat că criteriile legat de dreptul internațional invocate de CEMO- acordurile internaționale, Carta Europenă a Drepturilor Minorităților- includ doar „principii orientative”.
În cazul procesului de la tribunalul Tîrgu Mureș, prima iinstanța a respins cererea noastră, am înaintat recurs În procesul inițiat contra UAT Oradea primăria a respins cererea formulată de CEMO, vom depune recurs.