Mezősámsondi tragumúrák

Marosvásárhely, 2018. január 3.

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak Marosvásárhelyen élnek tragumúrák, hanem egész Maros megyében, Erdélyben. Tévedés azt hinni, hogy valaki úgy lesz tragumúra, hogy a többségi román polgármester gonoszkodik vele. Novemberben bemutattuk, hogy egy színmagyar településen is mennyire nem tartják be a magyar közösség nyelvi jogait. http://cemo.ro/bekecs-alatt-hodosa-meg-ihod/

A Maros megyéhez tartozó Mezősámsondon ugyanaz a helyzet mind Székelyhodoson. Hiába van a községnek magyar alpolgármestere, vannak magyar tanácsosok, a helységnévtáblák egynyelvűek. Pedig a 215/2001-es Helyi Közigazgatási Törvény alapján a helységnévtáblákat kétnyelven kell kihelyezni azokon a településeken, ahol a magyar közösség aránya eléri vagy meghaladja a teljes lakosság húsz százalékát. A község polgármesteri hivatalában ezt nem tudja senki?

Már csak érdekességként említjük meg, hogy Mezősámsond honlapján semmilyen magyar tartalmat nem találtunk, ami szintén nagyon durva törvénysértés (http://primariasincai.ro/).

Amennyiben más, hasonló jogsértést lát, tapasztal, kérjük jelezze!